In de afgelopen jaren is de wereld zich steeds meer bewust geworden over de belasting van het milieu. Als gevolg daarvan worden bedrijven aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Men verwacht dat bedrijven duurzame oplossingen zoeken en bewust omgaan met grondstoffen. In de transportsector zien we dit bijvoorbeeld duurzaam transport terug door vrachtwagens die op groene(re) brandstoffen rijden. Hoe past een fullcolour bedrukt schuifzeil in het plaatje van duurzaam transport?

Hoe groen zijn bedrukte schuifzeilen?

Inkten

Voor het bedrukken van schuifzeilen worden uiteraard inkten gebruikt. Er zijn producenten die beweren dat UV-inkten milieuvriendelijk zijn. Hun inkt-leveranciers doen dit graag geloven door slim in te spelen op het reukloze aspect van dit product. De leveranciers nemen dit klakkeloos over als verkoopargument voor hun product, maar deze informatie is ronduit misleidend. In de kleine letters van de gebruiksaanwijzing van deze inkten staat “gevaarlijk voor huid en ogen en het kan vruchtbaarheid en de ongeboren vrucht beschadigen”. Als het gevaarlijk is voor mensen, waarom zou het dan niet gevaarlijk zijn voor dieren en het milieu? We kunnen gerust stellen dat UV-inkten het milieu meer beschadigen dan traditionele solvent-inkten.

Duurzaam transport

Toch kunnen schuifzeilen wel degelijk bijdragen aan duurzaam transport. Het antwoord zit in de technische duurzaamheid, oftewel de levensduur van de schuifzeilen. Met de juiste technologische oplossingen kunnen schuifzeilen jaren langer mee gaan dan traditionele schuifzeilen. Niet de al dan niet milieuvriendelijke inkt, maar de gebruiksduur vormen de sleutel tot duurzaam gebruikt. Het vaker schoonmaken (met agressieve schoonmaakmiddelen) en vervangen van schuifzeilen vraagt namelijk om veel grondstoffen en productiewerkzaamheden, die gezamenlijk een enorme belasting voor het milieu betekenen.

Techniek

Als we vanuit dit perspectief naar de inkten kijken, is er een duidelijk voordeel te behalen door het gebruik van solvent-inkten. Met de juiste toepassing hecht deze inkt zich permanent in het doek, in tegenstelling tot UV-inkten. In een normaal proces waarbij UV-inkten worden gebruikt, ontstaan er lagen: doek, inkt en coating. Door gebruik en invloeden van het weer, laten deze lagen los, waardoor vuil in het doek kan doordringen en de typische craquelé ontstaat. Solvent-inkten hechten zich vaster in het doek. Door daarnaast gebruik te maken van een speciaal ontwikkelde techniek, smelten het doek, de solvent-inkten en de coating als het ware samen tot een nieuw product.

Het resultaat is een robuust schuifzeil met een lange levensduur. Door de techniek blijft het beeld ook optimaal behouden, waardoor schuifzeilen aanzienlijk langer meegaan. Op deze manier passen deze fullcolour schuifzeilen perfect bij duurzaam transport.