Een schuifzeil krijgt heel wat voor de kiezen. Zware weersomstandigheden, (opspattend) vuil en uitstoot en het openen en sluiten van het zeil hebben zo hun weerslag op schuifzeil slijtage. Een schuifzeil moet dus van goeden huize komen om ook na jaren intensief gebruik en onderhoud nog een mooie uitstraling te hebben.

Wat krijgt een schuifzeil op een trailer zoal te verduren?

Een schuifzeil heeft een doel: zoals de naam al zegt, moeten het kunnen schuiven. Om het doek te beschermen tegen vuil en beschadigingen wordt het doek voorzien van een beschermlaag (coating). In het gebruik wordt het doek continu gevouwen en op verschillende spanningen gebracht. Op deze punten ontstaan kleine barstjes in de beschermlaag wat zorgt voor schuifzeil slijtage.

Wat zorgt voor schuifzeil slijtage?

Hitte en kou

Ook het weer zorgt voor slijtage van de beschermlaag. De ene dag vriest het en de andere dag staat de zon te knallen op het schuifzeil. De afwisseling tussen hitte en kou zorgt ervoor dat het doek uitdroogt, waardoor de beschermende laag barst. Door de minuscule scheurtjes kan vuil en schimmel tussen de barsten in de beschermlaag kruipen en zich permanent hechten in het doek. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld de vervuiling die je vaak ziet op de baleinen (verticale ribben) en gespen van een schuifzeil.

Zon

Ook zonlicht is een belangrijke boosdoener waardoor de uitstraling van een trailer achteruit gaat. In West-Europa hebben we te maken met zo’n 27000 zonuren gedurende de levensduur van een schuifzeil (gemiddeld 10 jaar). De beschermende coating heeft UV-werende eigenschappen, maar als daar al haarscheurtjes in zitten, tast de straling de pigmenten in het doek aan. Dit maakt dat schuifzeilen er vaal en flets gaan uitzien.

Reiniging is geen oplossing

Je zou denken dat reinigen een goede oplossing is, maar dit heeft maar beperkt effect doordat de het vuil zich bij de meeste schuifzeilen in het doek hecht. Om die reden worden er vaak chemische reinigingsmiddelen gebruikt, maar dit tast de beschermlaag alleen maar verder aan, waardoor het doek nog kwetsbaarder wordt voor vuil. Lees hier meer over onderhoud van schuifzeilen.

De juiste coatingtechniek

Al met al krijgen schuifzeilen heel wat te verduren. De oplossing om de uitstraling van een schuifzeil ook op de lange termijn goed te onderhouden zit in de keuze van de juiste coating. Het doek en de coating moeten niet laag voor laag worden opgebouwd, waardoor ze weer los kunnen komen. De enige coating die hiervoor geschikt is, is een PU-coating met een speciale droogtechniek waardoor het doek, de verf en de coating als het ware met elkaar versmelten en één geheel vormen.

De beschermlaag ligt hier dus niet op het doek, maar is onderdeel van de stof geworden waarbij elke draad afzonderlijk is beschermd. Hierdoor blijft de gehele structuur van het doek flexibeler en kunnen er geen barstjes ontstaan. Lees hier meer over deze techniek. Ook inkt wordt op deze manier gebonden aan het doek en beschermd door de coating. Dit maakt het mogelijk om schuifzeilen volledig te printen en tegelijk de hoogste bescherming te bieden. Bijkomend voordeel is dat het geheel vuilafstotend is, waardoor met een goede regenbui het meeste vuil van het doek spoelt.

Hoe onderzoek je dit?

Om te kunnen testen hoe goed een schuifzeil bestand is tegen al deze belasting, wordt gebruik gemaakt van versnelde verouderingstesten. Dit maakt deel uit van de ISO-norm11507 en wordt uitgevoerd door een onafhankelijk testinstituut (COT). De testduur is gelijk aan het aantal zonuren over een periode van 10 jaar buitenexpositie en er wordt getest met beïnvloeding van watercondensatie. Daardoor weten we dat de effecten op de lange termijn minimaal zijn, waardoor we maar liefst 5 jaar garantie kunnen bieden op uitstraling, kleurintensiteit, hechting van de coating, flexibiliteit en het vuilafstotende oppervlak.