Virpi Heybroek, een van de ontwerpers van het Nederlandse paviljoen voor de World Expo, is gefascineerd door textiel in architectuur. Voor haar master Architectuur onderzocht ze de mogelijke toepassingen van textiel in architectuur en deelde haar inzichten in een overzichtelijk verslag.

Wij willen het graag met u delen!

Toepasbaarheid van textiel in architectuur

“Ik zie textiel als een vergeten bouwmateriaal en ik wil de mogelijkheden ontdekken om met gebruik van textiel het binnenklimaat te verbeteren.”

Doel van het onderzoek was om te laten zien hoe en waarom textiel kan worden gebruikt in architectuur en om nieuwe concepten te creëren waarbij textiel en duurzaamheid worden gecombineerd in architectuur. Hiervoor onderzocht ze 35 casussen waarbij textiel is toegepast, variërend van musea en ministeries tot vliegvelden en stadions over de hele wereld. Ze beschrijft de redenen waarom er voor textiel is gekozen en illustreert alles met foto’s. Daarbij benadrukt ze de ongekende mogelijkheden voor design en de bijzondere uitstraling die textiel kunnen geven aan een ontwerp.

Waarom textiel?

Heybroek beschrijft zeven redenen om te kiezen voor textiel in architectuur.

 1. Tijdelijk gebruik
  Textiel is licht, eenvoudig af te bouwen, te verplaatsen en weer op te bouwen. Het kan ook eenvoudig worden hergebruikt. In opslag neemt textiel bovendien weinig ruimte in.
 2. Gewicht
  Textiel is het lichtste materiaal om mee te bouwen.
 3. Mogelijkheid tot aanpassen / flexibiliteit
  De flexibiliteit is het meest kenmerkende van textiel. Ook bij toepassing, bijvoorbeeld in de vorm van gordijnen, blijft het flexibel. In de casussen worden mooie toepassingen getoond.
 4. Transparantie / licht
  De meeste gebruikte textielen zijn opgebouwd uit lichtdoorlatende membranen. Zonnestralen worden grotendeels tegen gehouden, maar er valt toch nog licht naar binnen.
 5. Binnenklimaat
  Glas is het meest bekende lichtdoorlatende materiaal, maar zonlicht dat naar binnenvalt wordt niet geweerd. Textiel is lichtdoorlatend en houdt de hitte tegen. Tegelijkertijd maakt het gebouwen duurzamer.
 6. Atmosfeer
  Door de zachtheid en de manier waarop textiel kan bewegen en vouwen, geeft textiel aan andere sfeer dan solide materialen.
 7. Akoestiek
  Textiel kan geluidsgolven breken en daarmee de akoestiek in een ruimte veranderen.


Klik hier voor het complete rapport Research Report Textile in Architecture
 – Auteur Virpi Heybroek